Voor wie

Rolstoel-en-aangepast badminton of tegenwoordig ‘parabadminton’ is bedoeld voor alle mensen met een verstandelijke-en/of lichamelijke beperking.

Als voorbeeld nemen wij onze eigen vereniging (www.dekis.nl). Daar wordt het aangepast badminton aangeboden voor beide doelgroepen en uniek! Alles speelt door en met elkaar.

Uiteraard horen wij de sceptici onder ons. Maar werkelijk, het is één grote familie. De volwassenen krijgen apart les van de jeugd. Bij de jeugd spelen ook die mensen die qua verstandelijk vermogen tot de leeftijdscategorie behoren bij de jeugd.

Wij hebben dus mensen spelen met verschillende handicaps:

  • amputaties
  • CVA
  • Loopbeperkingen
  • Verstandelijke beperkingen
  • Niet aangeboren hersenafwijkingen
  • dwarslaesies
  • Overig rolstoel gebonden factoren

Kortom alles wat niet regulier kan spelen. De aangepaste regels zorgen ervoor dat niet het hele veld wordt gebruikt, dus prima te doen voor mensen met een loopbeperking.

Juist die mensen die de moeite nemen om te gaan sporten zien hun eigen kwaliteiten toenemen. Er is veel winst te behalen qua uithoudingsvermogen, loopvermogen, rolvermogen, coördinatievermogen en fijne motoriek.

Het badmintonspel is juist een spel van ruimte (het veld) en tijd (snelheid waarmee de shuttle wordt overgeslagen). Door de training ontwikkeld de speler zijn eigen racketvaardigheid en weet door tactisch te spelen de bovengenoemde ruimte en tijd optimaal te benutten.

Ook interne patiënten van Revalidatiecentrum Heliomare waar wij trainen kunnen zonder problemen een avondje mee trainen, mits daar ruimte voor is uiteraard!

Een veelgehoorde bijkomend voordeel is dat je je eigen sores vergeet. Je weet nu eenmaal dat iedereen wat mankeert en dat ‘klagen’ daarover geen zin heeft. Uiteraard moet je wel luisteren naar je eigen lichaam. Dus gaat het even niet, dan neem je even pauze en ga aan de kant zitten. Kom daar maar eens om bij een reguliere vereniging! Dat zal niet zo snel worden geaccepteerd. Bij ons (deKIS) is dit uiteraard geen probleem. En zodra je weer wat reserves hebt, kom je weer het veld op!

Naast het sportieve element is het sociale element ook heel belangrijk. Juist omdat de meeste spelers de zelfde ervaringen hebben, maakt het makkelijker om zonder al te veel te moeten uitleggen en te ‘verantwoorden’ een praatje met elkaar te maken. De meeste leden zien dan ook uit naar hun wekelijkse avondje badmintonnen: inspanning en ontspanning tegelijk!